maandag 23 mei 2016

Britten zijn woedend: "Stop de menstruatiebelasting - het is een bloedige schande

Over de "tampon tax", BTW op boeken, kinderkleding en andere inconsistenties.

De toepassing van verschillende BTW-tarieven creëert inconsistenties en onrechtvaardigheden. In het Verenigd Koninkrijk, de verlaagde btw-tarief van 5% wordt momenteel toegepast op sanitaire producten. Volgens de populistische krant "Daily Mail", hebben rebel leden van de regerende conservatieve partij een gevecht kozen, over het BTW-tarief op producten voor vrouwelijke hygiëne, als een voorbeeld van de beslissingsbevoegdheden, die het Verenigd Koninkrijk moeten terugkeren van Brussel naar Westminster.

Tax free tampons als vrucht van Brexit
Sommige Britten bekijken, zelfs de laagste BTW-tarief in het kader van de EU-regels (5%), cynisch omschreven als 'tampon belasting’," als een belediging voor vrouwen die geen andere keuze dan om de last van de heffing mogen dragen". In een ongewone alliantie met feministen belooft anti-EU partij van Groot-Brittannië "UKIP" tax-free tampons (met een besparing voor vrouwen van ongeveer £ 2 / €2.50 per jaar) als een "voordeel" zich terug te trekken uit de EU.

Maar, als de "Economist" gemeld: "op 17 maart 2016, de Britse minister van Financiën, George Osborne trok een konijn uit zijn aanvullende begroting hoed", en onthulde dat de Britse regering lijkt bereidde bend EU rules that limit how many Member States can lower the rates of VAT on certain goods, helped by the EU in the process of liberalizing the criteria.

Het probleem is niet de BTW op hot-take-away-food (in gelijke behandeling met Dining) of tampons per se, maar  de vervelende regels uitzonderingen de opeenvolgende Britse regeringen hebben gemaakt:
  • op geen BTW afhaalmaaltijden, zolang het koud is,
  • boeken, waaronder fotoboeken zijn BTW voorkeurzolang, als ze meer dan meer dan 20% tekst met
  • kleding heeft het nultarief, zolang het in de maten van kinderen,
  • helikopters voor de super-rijken zijn BTW-vrij, maar niet fietsen of auto's,
  • maandverband moeten worden vrijgesteld, zolang ze zijn alleen voor vrouwen,
  • Jaffa Cake zijn vrijgesteld van BTW, maar niet koekjes,
  • ...

Na grote donaties van enkele miljardair hoteleigenaar, Duitslands laatste liberaal-conservatieve coalitieregering verlaagde de "Umsatzsteuer" (BTW) op hotelkamers van het volledig aan het lagere tarief, en gaf Duitse hotels miljarden euro's. Terwijl de nachten zijn nu 'lagere', zijn ontbijt nog betalen tegen het volle tarief. Toch, het lagere BTW boos de andere ondernemers, voor de zaak van de BTW op zakelijke uitgaven niet, maar de terbeschikkingstelling van twee verschillende tarieven voor de kamers (7%) en ontbijt (19%) op een factuur is een onnodige administratieve lasten. En natuurlijk, de miljarden gered door hoteleigenaars ontbreken in de "Länders" staat budgetten. Deze beslissing was zo slecht, dat zelfs de Liberale Partij, die oorspronkelijk verdedigde het lagere tarief op hotelkamers, nu vraagt ​​om terug te gaan naar de toepassing van het volledige BTW-tarief. Dit clientèle beleid was waarschijnlijk een belangrijke factor in de Liberale Partij (FDP) uitzetting uit de Bondsdag (Duitse parlement) in de daaropvolgende verkiezingen. Een beetje zoals de "U-turn" van de voormalige Britse liberale leider Nick Clegg op het verhogen van collegegelden tot £ 9.000 (ongeveer € 12.000) per jaar kostte de Britse liberalen de meeste van hun zetels in Tweede Kamer.

Veel economen zich verzetten tegen de toepassing van verschillende belastingtarieven voor soortgelijke producten uit angst voor verstoring van het gedrag . Waarom de overheid moeten oudersstraffen, waardoor ze belasting betalen op kleding als uw kinderen zijn groter? Het verspilt ook middelen, zoals bedrijven zich concentreren op het maken van producten in aanmerking komt voor het laagste tarief. Bijvoorbeeld, sommige Britse uitgevers schrijven een minimum van 20% van tekst in zijn fotoboeken, voor het btw-vrijstelling van boek te rechtvaardigen.

"De rechtvaardiging wordt normaliter op distributionele terrein: de armen besteden een groter deel hun inkomen aan nultarief goederen, dan ja het beweegt in de richting van een uniform tarief zou ze meer pijn doen", schrijft 'The Economist' van Londen en te merken: "Er zijn efficiënter manieren om te herverdelen dan vrijstelling struisvogelvlees van BTW. Een ideaal belastingstelsel zou een uniform btw-tarief toe te passen op alle eindverbruik, en dan maakt gebruik van de directe belastingen en de sociale zekerheid om het zware werk doen als het gaat om herverdeling." Bijvoorbeeld op kinderkleding,het Verenigd Koninkrijk kon het volledige tarief in rekening brengen BTW, zoals die in veel andere landen:
  1. van toepassing op dezelfde BTW-tarief op alle kleding voor kinderen en volwassenen
  2. Verhoog kinderbijslag door het bedrag dat het volledige BTW-tarief van de ouders zal kosten voor het gemiddelde kindeenvoudig.

Deze eenvoudige verandering vermindert de kosten van de bureaucratie en de handhaving. Het zou neutraal de gemiddelde Britse familie. Grote gezinnen, waar de oudere broers en zussen passeren kleren op jongere een keer, zou meer van de verhoging van de kinderbijslag profiteren, zonder veel geraakt door de BTW op kleding. Het zou duurder voor gezinnen besteedt veel aan dure merkkleding zijn. Het zou speelgoed, muziekinstrumenten, fietsen etc voor kinderen hetzelfde als kleren te behandelen. Het voorkomt daarmee duwen ouders in de richting van de uitgaven aan kleding dan fluiten of skates.

BTW moeten gelijkmatig worden verhoogd op alles, zonder uitzonderingen!
Met het doel om de BTW-tarieven te harmoniseren en om verstoringen in het grensoverschrijdend winkelen te verminderen, de EU vereist een minimum BTW-tarief van de 5%. De "Economist" schrijft: “Een uniform BTW-tarief  zou verstoringen te minimaliseren, elke inmenging van machthebbers over welke soorten consumptie bevoordeeld ten opzichte van anderen, en de focus verschillende stukjes van het belastingstelsel en de sociale zekerheid op wat ze het beste doen.

Volgens een uitgebreide EU-studie, het tarief BTW effectieve gemiddeld Europees huishouden is 11% en slechts 8% in het Verenigd Koninkrijk [Bron: TAXUD / 2012 / dE / 323 FWC No. TAXUD / 2010 / CC /104]. Een economie met een lage besparingen niveaus en een negatieve handelsbalans - zoals het Verenigd Koninkrijk - heeft ruimte om de BTW te verhogen tot 25% bijvoorbeeld, dat is de snelheid in Zweden, een samenleving aanzienlijk meer egalitaire. Om regressieve bijwerkingen van een algemene btw-tarief te voorkomen, moet de inkomstenbelasting drempels en uitkeringen worden verhoogd.


De zogenaamde 'tampon tax’
De EU dringt lidstaten tot eind nultarief en rekenen een minimum BTW-tarief van ten minste 5%. Dus het lijkt erop dat de regels te bewegen in een gezonde richting, ook al is dit lastig voor pro-Europese politici in het Verenigd Koninkrijk, als het gaat om de pers' woede van dan belasting op maandverband. Hopelijk, de bereidheid van de Britse overheid om EU-btw-regels te breken in de aanloop naar de Brexit referendum, zal niet doden harmonisatie van de BTW op de lange termijn. Op het einde, is er altijd de kans op een Brexit, waardoor de Europese Unie om te doen wat is economisch gezond en laat het aan de Britse regering naar wat UKIP of andere populisten vraag doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten